در کشور ایران متعددترین سازهها، سازههای فلزی و بتنی هستند و هر کدام با نظارت عوامل اجرایی شهرداری اجرا میشوند.
در شهرهای مختلفی از نوع های متفاوت سازهها جهت ساخت بناهای مختلف استفاده میشود.
این برتری سازه ها میتواند از جانب های مختلفی مورد بررسی قرار گیرد و میبایستی عوامل متفااوتی برای انتخاب و مقایسه در نظر گرفت. هزینه، ایمنی، بازگشت سرمایه، سرعت انجام پروژه و….از جمله عواملی هستند که میتوان در مقایسه سازه فلزی و بتنی در نظر گرفت.
سازه بتنی: در سازه بتنی از مصالحی همانند شن، ماسه، سیمان و میلگرد استفاده میشود. در این سازه در ابتدا فونداسیون، ستون و تیرهای اصلی به کمک میلگردهای آجدار و ساده بافته میشوند و شکل و نما به طور کامل مشخص میشود.
سپس به کمک بتن ریزی، اسکلت ساختمان ایجاد میگردد. این سازهها در کشور ایران بسیار رایج شدهاند و افراد و موسسات زیادی ساختمانهای خود را با این روش می سازند.
.
سازه فلزی:در مقابل سازه فلزی یا بتنی میبایستی گفت، این سازه از سازههای قدیمی و پرکاربرد در کشور محسوب می شوند. در سازه فلزی از انواع تیرآهنها بهره گیری میشود. تیرآهن، ستونها و شکل و فرم ساختمان را تشکیل میدهند. برخی از این مقطع های فولادی ابتدا با جوشکاری به همدیگر متصل میشوند تا ستونهای مستحکم و مقاومی را تشکیل دهند، سپس با کمک و استفاده جرثقیل این مقطع های فولادی، با توجه به نقشهای که مهندس ساختمان کشیده است به صورت افقی و عمودی به همدیگر جوش میخورند و اسکلت کلی ساختمان به دست میآید.
یک سازه فولادی یکپارچگی خود را برای مدت طولانیتری حفظ و نگهداری خواهد کرد و در صورت نیاز به تعمیر و نگهداری سالانه زیادی هیچ نیازی نخواهد داشت. ساختمانهای فلزی از پیش ساخته، به صورت دائم و همیشگی برای شما کار میکنند و اگر تصمیم به فروش آن گرفتید، میتوانید از این طریق کسب درآمدی نیز داشته باشید. ساختمانهای فلزی به صورتی طراحی شدهاند که در مقابل طوفان، زلزله، بارش برف، باد، سیل وعناصر طبیعی دیگری مقاوم هستند
مقاومت سازه ها
تمامی سازههایی که در کشور ایران در حال ساختند، زیر نظر مهندسان خبره و عوامل اجرایی مربوطه تولید می شوند. اگر سازهای نتواند جهت سرپناه مطمئن و امنی برای افراد ساکن باشد، به هیچ عنوان مجوز ساخت آن سازه داده نمیشود.
لازم به ذکر است شما قصد شروع ساخت، ساختمان چند طبقه را دارید، این امر بسیار حائز اهمیت است. در ابتدای راه به شما مسیردرست ساخت یک سازه توسط ناظرین و مهندسین داده میشود.
از لحاظ مقاومت در برابر زلزله هر دو سازه کارایی بالا و خوبی دارند و همچنین عملکرد عالی ای نیز در سال های اخیر از خود بر جای گذاشته اند. سازههای بتنی و فلزی از این لحاظ مورد تایید هستند و باید به یاد داشته باشید که ساخت پروژه باید به طور دقیق با استانداردهای گفته شده یکی و شبیه باشد و نباید نظر شخصی غیر، وارد موضوع شود
مقایسه سازه فلزی یا بتنی از جمله حوادث غیر پیش بینی شده همانند، آتش سوزی است. در این مورد سازه فلزی، برای اینکه فولاد دارای مقاومت بسیار پایینی در برابر حرارت دارد، پیشنهاد نمیشود. مقاومت سازه بتنی در برابر آتش سوزی به ترتیب بیشتر است و یک و ویژگی مهم محسوب میشود. با در نظر گرفتن اینکه سازههای فلزی را با برخی مسائل از این نظر مقاوم میکنند، اما از لحاظ اقتصادی به صرفه و کم هزینه نیست
در ابتدای مقاله به تفاوت سازه فولادی با سازه بتنی به صورت مختصر پرداختیم و در ادامه قصد داریم به صورت کامل به آن بپردازیم.
سرعت اجرای بهتر در سازه
مقایسه سازه بتنی یا فلزی از لحاظئسرعت اجرای هرکدام مسئله بسیار مهمی است. در بیشترمواقع افراد به زمان اجرای سازه حساسیت زیادی نشان میدهند و خواهان سرعت زیادی برای اجرای سازه هستند. نکته های مهمی وجود دارد در این دو نوع سازه، که یکی را از دیگری برتری می دهد. سرعت اجرای سازه فلزی بیشتر می باشد و این سازه در مدت زمان کمتری نیز آماده میشود. در اسکلت بتنی طبقات پشت سرهم ساخته میشوند و با به پایان رسیدن طبقه زیرین، عملیات فرایند طبقه بعدی آغاز میشود.
در اسکلت فلزی بعد از آماده سازی ستونها چند طبقه در طول مدت زمان کمی ایجاد و تشکیل میشود. با توجه به اینکه زمان بهره برداری از ساختمان در سازه فلزی زودتر است، میتواند در بازگشت سریع سرمایه، تاثیرات مثبتی داشته باشد. از این لحاظ سازه فلزی بر سازه بتنی برتری دارد.
هزینه سازههای فولادی و بتنی
یکی از عوامل مهم در ساختن ساختمان ها، هزینه نهایی وهزینه ثابت اولیه می باشد که برای شروع پروژه میبایستی آن را در نظر گرفت. در مقایسه کردن سازه بتنی یا فلزی باید گفت که با توجه به اینکه در سازه بتنی طبقه ها پشت سر همدیگر ساخته میشوند، میتوان در ابتدا یکی از طبقات را کامل کرده و به این روش هزینه شروع پروژه بسیار پایین میآید. همچنین با این کار فرصت مناسبی برای به آوردن هزینههای بعدی ایجاد میشود.
در سازه فلزی این امکان فراهم نیست و بهتر است تمامی تیرآهنهای لازمه برای ساختن سازه در آغاز تهیه شود و پروژه به صورت یک دفعه و یک جا انجام گردد. واضح است در مقایسه این دو نوع سازه، سازه فلزی هزینه بیشتری برای شروع نیاز دارد. در این مقایسه، سازه بتنی اقتصادیتر و بسیار مقرون به صرفهتر است. فقط این پارامترها برای تصمیم نهایی کافی نمی باشد و باید مسائل دیگری را در نظر داشته باشید.
افراد زیادی بر روی وام مسکن حساب باز میکنند، این دسته از افراد میتوانند از فاصله زمانی ساخت طبقات در سازه بتنی استفاده مفیدی ببرند. نقدینگی برای ساختن سازه های فلزی ضروری و لازم است، اما در سازههای بتنی میتوان از وامها استفاده کرد و به تدریج طبقات را بالا آورد و تعداد طبقات سازه خود را، افزایش داد.
هزینه ساخت اسکلت فلزی سازه بتنی و سازه فلزی
مهمترین هزینه ها، هزینه تیرآهنهای مصرف شده در پروژه می باشند. این هزینه ها به قیمت روز بازار آهن آلات بستگی دارند و میبایستی این قیمت ها را از سایتهای معتبری برای مثال: اصفهان آهن پیگیری کنید. به ازای هر متر مربع بسته به تراکم و نقشه ساختمان، چیزی حدود ۸۵ تا ۱۳۰ کیلوگرم تیرآهن لازم خواهد بود، شما میتوانید این اعداد را در متراژ زمین خودتان ضرب کنید و قیمت تیرآهن را به دست آورید.
هزینه های دیگری که باید یادتان باشد، دستمزد جوشکاران و افراد کارکن در این فرایند است که به ازای هر کیلوگرم محاسبه میشوند. این مبالغ میتواند جزو مبالغ چشمگیر و زیادی در پروژه ی شما باشد. هزینه بتن مصرفی در پی و سقفها در ردیف سوم هزینه ساخت اسکلت فلزی قرار دارد.
هزینه ساخت اسکلت بتنی
درهزینه اجرا اسکلت بتنی، یکی از مهمترین عوامل میلگرد است. میلگرد در این سازه در هر متر مربع حدود ۴۵ کیلوگرم مصرف میشوند و این رقم به صورت تقریبی می باشد و میتواند بستگی به نوع نقشه و نوع ساختمان بیشتر و یا کمتر داشته باشد. قیمت میلگرد به این سبب از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و تعداد افراد زیادی در سایتهای متفاوتی این قیمت را دنبال میکنند.
تنوع میلگرد استفاده شده زیاد بوده است و همه ی این موارد میبایستی در محاسبه هزینه درج شود. هزینه بتن مصرفی در این سازه به ترتیب از سازه فولادی بیشتر می باشد. در مقایسه سازه فلزی یا بتنی باید گفت که دستمزد ساخت سازه هزینه مهمی است و هیچ جوره نمی شود از آن چشم پوشی کرد. آرماتوربندی یک حرفه و مهارت است و حقوق مختص به خودش را دارد.
قیمت و هزینه تمام شده سازه فولادی از سازه بتنی بسیار بالاتر است. شما برای هر کدام از سازهها به متراژ زمین خود هزینه را برآورد کنید و در آخر ساخت سازه مورد نظر را آغاز نمایید.
مقایسه سازه بتنی و فلزی از لحاظ پارامترهای مختلف
تاثیر اکیپ اجرایی
در برخی از شهرها، تعداد پیمانکاران سازههای فلزی بیشتر می باشد. از جمله این شهرها عبارتند از: اصفهان که پیمانکاران سازه بتنی زیاد تری نسبت به دیگر شهرها دارد.
موقعیت جغرافیایی
در مقایسه سازه بتنی یا فلزی باید دانست که در شهرهای ساحلی، به دلیل رطوبت بالا، خوردگی فولاد مسئله بسیار مهمی است. بدین ترتیب بهتر است در این شهرها، ساختمانها از نوع بتنی ساخته شوند.
سهولت در اجرا
برای ساختن هر سازه ای باید از افراد با تجربه و اهل فن استفاده کرد. مهارت و حساسیت در سازه فلزی بالا است و نمیتوان در این فرآیند از هر فردی استفاده کرد.
طول عمر سازه
قیمت پایانی سازه نشان دهنده ی برتری سازه نمی باشد و باید مسائل دیگر را مورد بررسی قرار داد. یکی از مسائلی که باید به یاد داشت، طول عمر سازه است. بتن با گذشت زمان دچار فرسایش میشود و میتوان گفت افت کیفیت دارد. مهندسین برای سازههای بتنی عمر مشخصی تعیین میکنند و این موضوع میتواند ضعفی برای سازه بتنی باشد.
در سازههای فلزی این مشکل وجود ندارد و فولاد بدون هیچ فرسایشی باقی میماند. یکی از مهمترین مزیت های اسکلت فلزی این مسئله است و همین مسئله سبب شده تا در کشور از این سازه به اندازه کمی استفاده شود.
معماری
در مقایسه سازه بتنی یا فلزی باید توجه داشت که از لحاظ معماری چون اسکلت بتنی پر حجم تر از اسکلت فولادی است، ممکن است این ترس وجود داشته باشد که به معماری ما ضربه و لطمه وارد میشود. اما لازم است بدانید اینگونه نیست. در اسکلت بتنی میتوانیم دهانه های بلندتری را با کمترین هزینه ایجاد کرده و تعداد ستون ها را کم کنیم.
مقاومت در مقابل حوادث مختلف و آتش سوزی
بتن در برابر آتش سوزی مقاومت بیشتری را نسبت به فولاد دارد. سازههای بتنی مقاومت بالاتری در مقابل آتش سوزی و حوادث متفاوتی دارند.
زمان اجرا
سازه های فلزی، در زمان کمتری ساخته میشوند. در صورت ساخت اسکلت فلزی در کارخانه طول مدت زمان اجرا به صورت بیشتری نیز کم میشود. اما در اسکلت بتنی، به دلیل رعایت مدت زمان گیرش اولیه بتن، به مدت زمان بیشتری نیاز است تا سازه تکمیل شود. سرعت بالا در اجرای سازه فلزی سبب کم شدن هزینهها و زمان بهره برداری پروژه میشود.
- در مقایسه سازه بتنی یا فلزی، اسکلت فلزی حدود۷۰ درصد گرانتر از اسکلت بتنی است.
- اجرای اسکلت بتن به تعداد سقف، محل ، دسترسی و… بستگی دارد و ممکن است نسبت به این موارد تغییر کند.
- مدت زمان عملیات اجرایی اسکلت بتن نسبت به اسکلت فلزی، حدود۳ برابر است.
- قیمت مصالح به کاررفته در سازه بتنی یا فلزی با توجه به شرایط اقتصادی کشور ثابت نیست و به صورت سالانه دچار تغییرات میشود.